mardi 19 février 2008

Krewetki w pomidorach


Chociaz nadal jemy zbyt malo ryb, za to coraz czesciej na naszych stolach goszcza owoce morza. Dzielimy je na skorupiaki (kraby, homary, krewetki) oraz mieczaki (malze, w tym ostrygi i mule, oraz glowo-nogi, czyli kalmary i osmiornice). Kulinarna przygode z tymi mieszkancami morz warto rozpoczac od kalmarow lub krewetek, ktore maja najdelikatniejszy smak.W Polsce sa dostepne glownie mrozone. Ale niektore supermarkety(teraz juz wiecej) i sklepy specjalistyczne zwykle w okreslony dzien tygodnia sprowadzaja swieze owoce morza - najczesciej małze w muszlach, osmiornice oraz krewetki. Podobnie jak ryby, takze owoce morza obfituja w cenne skladniki, m.in. w witaminy, a np. ostrygi sa najbogatszym zrodlem cynku, ktory wzmacnia poped seksualny, dzieki czemu uwazane sa za afrodyzjak.
Przy wszystkich swoich zaletach owoce morza, niestety, zawieraja duzo cholesterolu (mieczaki mniej, bo 40-100 mg na 100 g, skorupiaki aż 100-200 mg), a takze sodu. Nie sa wiec wskazane dla osob, ktore maja zbyt wysoki poziom cholesterolu lub nadcisnienie.
Tak sie sklada,ze u mnie w domu,jestem jedyna osoba,ktora je pochlania.Uwielbiam owoce morza i sprobuje was do nich zachecic.A oto jeden z naprostrzych przepisow:


125 gr szarych krewetek
4 srednie pomidory
lyzka majonezu
szczypta pieprzu
bagietka

Umyc pomidory,odciac gore,wydrazyc srodki(ale nie tak calkiem,jakies 2/3).Wymieszac kreweki z majonezem,wypelnic nimi pomidory i gotowe.Do tego chrupiaca bagietka i przystawka gotowa.


Aucun commentaire: