6 stycznia swietujemy 3 Kroli, z tego powodu ,w kazdym domu pojawia sie ciasto z kremem migdalowym.W Belgii i na polnocy Francji jest ono na bazie ciasta francuskiego,na poludniu Fracji-brioszka.Podaje wam przepis,ktory jest tutaj w Belgii bardzo popularny,a ktorego nauczylam sie na zajeciach.
2 okragle platy ciasta francuskiego(moze byc mrozone,swieze,albo zrobione przez was),
ja nauczylam robic sie domowe
krem migdalowy:
250gr zmiazdzonych na proszek migdalow
250gr cukru
4 jajka
250gr masla
100 maki
Maslo musi byc bardzo miekkie ,ale nie plynne,trzeba je dobrze rozetrzec,dodac pol proszku z migdalow-pol cukru,ucierajac(mozna to robic w mikserze)dodac 2 jajka,dalej ucierac,dodac reszte migdalow-cukier i kolejne 2 jajka,na koniec dodac make.Rozlozyc mase na jeden z platow,pozostawiajac 3cm od brzegow ,posmarowac rozbeltanym jajkiem pozostawione 3cm,natepnie nalozyc 2 plat na wierzch lekko przyciskajac(mozna przycisnac widelcem wzdluz obrzezy ciasta).Jesli zostana wam skrawki ciasta ,mozna je uzyc do dekoracji,wykrawajac rozne motywy.Posmarowac cale ciasto jajkiem,piec okolo 30 min w temperaturze 210°.
Uwagi:masy migdalowej jest dosyc sporo,jesli ktos chce mozna zmniejszyc proporcje,
jesli robicie ciasto francuskie sami,trzeba poczekac min 2 godz przed wlozeniem do piekarnika,poniewaz jesli tego nie zrobicie ,ciasto wam sie skurczy.
Zycze smacznego.
Zapomnialam dodac,ze do masy migdalowej wklada sie figurke(przewaznie porcelanowa),osoba ,ktora na nia trafi jest krolem dnia,zakladamy jej korone.
2 commentaires:
Gdzie nie spojrze to widze to ciasto i bardzo mi sie podoba- i samo ciasto i tradycja :-) mam nadzieje, ze przypomnicie je w przyszlym roku troche wczesniej to i ja je zrobie, dla befany (czarownicy) ktora we wloszech w dniu trzech kroli przynosi skarpety pelne slodyczy :-)
Witam moja imienniczke,na pewno bedzie za rok,moze w jakiejs innej wersji?A tak na marginesie,fajna czarownica,ktora przynosi slodycze,dzieci maja radoche...
Enregistrer un commentaire