Uwielbiam ciasto ptysiowe,czesto kusze sie na zakup eklerow(to chyba jedyne slodkosci,ktore kupuje w cukierniach),ale od czasu do czasu mam jakis napad i wtedy jest w domu produkcja,bo przeciez nie zrobie jednego ciastka!Tym razem postanowilam pobawic sie troche i zrobilam je w troche innej formie,wlasnie w formie łabędzi.
skladniki na ciasto:
250ml wody
50 gr masla
150 gr maki
25 gr maki kukurydzianej
4 jajka
1 lyzka proszku do pieczenia
na krem:
250 ml smietany 30%
1 opakowanie fixu do smietany
1 lyzka cukru
opakowanie cukru waniliowego
cukier puder do posypania
Zagotowac wode z maslem,nastepnie dodac make i mieszac,jak zaczyna formowac sie kula,ciasto jest gotowe.Przekladamy do miski(lub robota)dodajemy jajko i miksujemy,nastepne jajko-miksujemy,nastepne, z ostatnim jajkiem dodajemy proszek do pieczenia.
Szpryca formujemy ksztalty(na papierze do pieczenia),na poczatku robimy podluzne poduszeczki(wielkosc w zaleznosci od tego jak duze chcemy),w drugiej kolejnosci robimy dwojki(forma
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C(najlepiej przed samym wlozeniem naparowac)- przez 20min.Uwaga przez pierwsze 15 min nie wolno otwierac piekarnika ,poniewaz ciasto upadnie.Wyjmujemy i jeszcze cieple przecinamy,najlepiej ostrym nozem,albo nozyczkami.Pozostawiamy na kratce do ostygniecia.
Ubijamy smietane,dodajemy cukier i fix.Nadziewamy ciasto(czesc dolna),gorna czesc przecinamy 3/4 dlugosci,nakladamy na gorna.Ucinamy dolna czesc" 2",ktora posluzy nam za szyje
i glowe,dolna czesc wkladamy z tylu.Mysle,ze najlepiej zobaczyc na zdjecie,poniewaz moje pisemne wytlumaczenie nie jest najlepsze.Mozna posypac cukrem pudrem.
Uwaga:podajemy ciasteczka jak najszybciej,jesli chcemy podac je kilka godzin pozniej lub nastepnego dnia lepiej nadziewac je w ostatniej chwili.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire