Cookies chyba jedne z najpopularniejszych ciastek naszego stulecia. Sa to znakomite kruche ciasteczka, z mnóstwem kawałeczków czekolady w środku i na zewnątrz. Jak już zacznie się jeść, to nie można przestać. Przepis pochodzi z ksiazki :Elinor Klivans, Big Fat Cookies .
180 g maki
1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
60 g czekolady w proszku
120 g masla
90 g cukru pudru
30 g ciemnego cukru
2 lyzki wody
2 lyzki extraktu vaniliowego
30 g dmuchanego ryzu
kawaleczki czekolady(sporo-ok.2 lyzki)
szczypta soli
W misce wymieszac make, czekolade w proszku , sode i sol , odstawic.Mikserem mieszamy cukier,maslo,wode i wanilie do uzyskania kremowej konsystencji.Dodajemy make,cacao do masy,a nastepnie wsypujemy ryz i kawaleczki czekolady,mieszamy.Formujemy reka male kuleczki,kladziemy na blache wylozona papierem do pieczenia i lekko naciskamy.Piec 10-15 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
W misce wymieszac make, czekolade w proszku , sode i sol , odstawic.Mikserem mieszamy cukier,maslo,wode i wanilie do uzyskania kremowej konsystencji.Dodajemy make,cacao do masy,a nastepnie wsypujemy ryz i kawaleczki czekolady,mieszamy.Formujemy reka male kuleczki,kladziemy na blache wylozona papierem do pieczenia i lekko naciskamy.Piec 10-15 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
3 commentaires:
Z tymi wszelakimi cookies tak jest, że ile by ich nie upiec, znikają w tempie ekspresowym. Aż strach robić kolejne. ;-)) No ale jak nie robić, jak pyszne? :))
A te z ryżem ,to tak mi dzieciństwo przypominają
Pięknie wyglądają!
ja to bym jadla codziennie,no ale trzeba linii pilnowac,lubie je ze wszystkimi,przeroznymi skladnikami...ale nawet sam zapach...mmm
Enregistrer un commentaire