lundi 10 mars 2008

Jablkowy crumble


Bardzo popularny brytyjski deser,robiony z przeroznych owocow,a takze spotykany na slono,z warzywami.Prosty,szybki,z jablkami,ktore zawsze sa pod reka,robie go czesto,poniewaz zawsze wszystkim smakuje.

300 gr maki
3 lyzeczki proszku do pieczenia
1 jajko
150 gr cukru
100 gr masla
800 gr jablek
2 lyzki pasty z pistacji(opcjonalnie)
2 lyzki migdalow w proszku
1 lyzka cukru pudru

Wsypac do miski:make,proszek do pieczenia,cukier,dodac jajko,maslo pokrojone w kostke i wyrabiac palcami ciasto(cos w stylu kruszonki).Wysmarowac blaszke tluszczem i posypac migdalami w proszku.Wylozyc na nia pol ciasta,nie zapominajac o brzegach.Obrac jablka,wyjac nasiona i pokroic w kwadraty,nastepnie wymieszac je z pasta pistacjowa i wylozyc do blaszki,na ciasto.Na jablka wylozyc reszte naszego ciasta("starlam "druga czesc ciasta na tarce z grubymi otworami)i posypac reszta migdalow w proszku i cukrem pudrem.Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C okolo 40min.Wyjac ciasto z piekarnika i zostawic do schlodzenia.

2 commentaires:

Bea a dit…

tez baaardzo lubie wszelkie 'cruble', dawno juz nie robilam, wiec moze pora jakis powtorzyc :)

elisabeth a dit…

mysle,ze pora powtorzyc, to takie dobre i proste...