vendredi 11 janvier 2008

Buleczki rosna kiedy spisz


Jesli ktos lubi zaczac dzien zapachem chleba to goraco polecam.Przepis ten pochodzi z Cincin,podala go nam Kasha i jestem jej za to bardzo wdzieczna,bo to swietne,mieciutkie buleczki w sam raz na niedzielne sniadanko.Z maslem ,dzemem,czy z bialym serem smakuja swietnie.A oto przepis:

25 gr masła
szklanka mleka(240ml)
25 gr swiezych drożdży (jak nie ma sie swiezych,mozna dac suche-7gr)
0,5 łyżeczki soli
1 jajko
500 gr mąki
mleko do posmarowania

Wieczorem przygotowac ciasto: rozpuścić masło, ostudzić(wszystkie składniki muszą mieć temp. pokojową). Rozetrzeć drożdże w odrobinie mleka, dodać sól, jajko, resztę mleka, masło i mąkę. Wyrobić gładkie ciasto. Wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i uformować 12 okrągłych bułeczek. Ułożyć na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze. Wstawić na noc na dolną półkę lodówki. Rano rozgrzać piekarnik do temp.250°, posmarować bułeczki mlekiem i piec około 8 minut. Chcialabym tylko dodac,ze mozna je zrobic pol na pol z maka razowa.

Aucun commentaire: