Proby,proby,bledy,bledy,za slodki,za malo,spod nie taki...trudno czasami znalezc ten wlasnie ulubiony smak,ktory wlasnie mi(a nie komus innemu)bedzie odpowiadal.Robilam to ciasto juz wiele razy,ale za kazdym cos mi nie odpowiadalo,zmienialam,zmienialam,az wyszlo to:
Cytrynowa tarta z beza-nasza ulubiona.
Na spod:
200 gr maki
100 gr zimnego masla
1 jajko
20 gr cukru
szczypta soli
troszke zimnej wody
Do zrobienia ciasta uzywam robota,wkladam do miski make i maslo pokrojone w kostke.Wlaczam i wyrabiam przez chwilke,nastepnie dodaje jajko i ciupinke wody,sol,dalej wyrabiam(tzn.robot wyrabia),do chwili,az z ciasta uformuje sie kula.Wylaczam i zostawiam na 20 min w temp.pokojowej,nastepnie owijam folia i wkladam do lodowki,najlepiej na cala noc(a przynajmniej na kilka godzin).
Cytrynowy krem:
3 cytryny
3 zoltka
3 lyzki maki kukurydzianej
30 gr masla lub margaryny
65 gr cukru
Beza:
3 bialka
szczypta soli
160 gr cukru pudru
Wyjac ciasto z lodowki,rozwalkowac,rozlozyc na blaszke i wlozyc ponownie do lodowki na 20 min.
Rozgrzac piekarnik do 200°C.Wyjac ciasto,lekko nakloc,wylozyc folia aluminiowa,na ktora wylozyc sucha fasole(zeby spod byl rowny) i wlozyc do piekarnika na 10 min,nastepnie zdjac folie z fasola i wlozyc ponownie na okolo 5 min.W czasie pieczenia ciasta przygotowujemy krem.
Scieramy na tarce cytryny,uwazajac,zeby nie scierac do bialosci,poniewaz bedzie gorzkie,nastepnie wyciskamy sok.W 50ml wody rozpuszczamy make.Do garnuszka wlewamy sok z cytryny,skorke,cukier i wode z maka,jak zawrze gotujemy jeszcze jakies 2min.Zdejmujemy z ognia , dodajemy maslo i zoltka,mieszamy.Wykladamy krem na podpieczony spod i wkladamy do piekarnika(trzeba zmniejszyc temp.do 180°C)na 5 min.W tym czasie ubijamy bialka ze szczypta soli,na koniec dodajac cukier.Na spod z kremem wykladamy bialka ubite z cukrem,mozna to zrobic lyzka,albo tak jak ja -wycisnac szpryca(jest to efektowniejsze) i wkladamy ponownie do piekarnika z obnizona temp.do 120°C na okolo 30 min.
Smacznego.
4 commentaires:
Sliczna ta tarta, tez sie do cytrynowej tarty z bez przymierzam i przymierzam i jakos zabrac sie nie moge. Ale Twoje zdjecie przekonuje mnie ze musze koniecznie zrobic w najblizszym czasie :)
Pozdrawiam
witam serdecznie,jak lubisz cytryne i bezy to na pewno bedzie ci smakowalo-pozdrawiam
Podoba mi się, że jest tyyyyle kremu :)
mysle,ze kremu jest wystarczajaco,w sam raz dla mnie,ale jak ktos chce to mozna jeszcze podwoic skladniki,wtedy bedzie taka wysoka tarta
Enregistrer un commentaire