Przepis pochodzi z "Kulinarnego atlasu swiata",jest prosty,szybki i smaczny.
Ciasto:
4 łyzeczki suchych drozdzy
1/4 szklanki ciepłej wody
1 szklanka ciepłego mleka
3 łyzki cukru pudru
10 dag stopionego masła
4,25 szklanki maki
3 jajka
plus:
olej do głębokiego smażenia
Utrzec drozdze, wode, mleko z łyzeczka cukru. Po 10 minutach dodac masło, make, jajka i reszte cukru, wymieszac i zagniesc. Wlozyc do miski posmarowanej olejem. Przykryc sciereczka, odstawic na 45 minut w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objetosc, zagniesc je ponownie i rozwałkowac na grubosc 1 cm. Wyciac kola(np.szklanka )o średnicy 8 cm, w srodku kazdego wyciac drugie kolko(np.kieliszkiem) o srednicy 3,5 cm. Polozyc na blasze wyscielonej pergaminem i przykryc sciereczką ,odstawic na 30 minut do ponownego wyrosniecia. Smazyc w głebokim oleju, osaczyc na papierowym reczniku. Posypac cukrem pudrem.
Wyrobilam ciasto w maszynie.Zrobilam z polowy skladnikow-wyszly 23 paczki.Mysle,ze mozna dodac troszke wiecej cukru,jesli lubi sie slodkie.Mozna tez polac lukrem,albo polewa czekoladowa.Mieciutkie,rozplywaja sie w ustach.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire