mercredi 16 janvier 2008

Slonecznik-bulgarski chleb






Wyglada?Tak jak widac-fantastycznie.Smakuje?Jak moje ulubione maslane rogale,ktore mamusia kupowala nam na sniadanie,kiedy tylko mielismy na nie ochote,a po ktore chodzi teraz moj brat,jak tylko jestesmy u nich w odwiedzinach.Czyli?TAAAAAAAAK,zgadliscie,znalazlam w koncu idealne ciasto na moje rogale,mysle,ze teraz czesto goscic beda w naszym domu.Podaje przepis,ktory znalazlam na stronie Zapbook:

chleb pieklam w tortownicy o diametrze-26cm
200 gr mleka
1 duza lyzka miekkiego masla(ja dalam sojowe)
2 jajka
40 gr cukru
20 gr swiezych drozdzy
500 gr maki (chlebowej,pszennej)
1,5 lyzeczki soli
dodatkowo maslo do smarowania

Rozpuscic drozdze w cieplym mleku,dodac cukier.Do robota kuchennego wsypac make,jajka(rozbeltane),maslo,nastepnie dodac rozczyn,wyrobic.Ciasto bedzie miekkie,elestyczne i latwe do walkowania.Odstawic do wyrosniecia na godzine.

Podzielic ciasto na 4 kawalki,nastepnie kazdy kawalek na 4 czesci,uformowac buleczki(16 czesci),wszystkie rozwalkowac.Nakladac jedna na druga,za kazdym razem smarujac maslem(4 czesci- po 4 placuszki jeden na drugim),kazda czesc zwinac w rulon,a nastepnie pokroic w trojkaty.Rozlozyc w tortownicy,na okolo,zostawic do wyrosniecia .Mozna posypac makiem,albo cukrem,albo czym sie chce.

Rozgrzac piekarnik do 180°,wstawic wyrosniete ciasto,po 15min obnizyc temp.do 160° i piec jeszcze 15 min.Wyjac z blaszki i zostawic na kratce do ostygniecia.


2 commentaires:

Bea a dit…

niesamowity ten chlebek!!!

elisabeth a dit…

Dziekuje,a ty nie robilas go jeszcze?Zrob,jest naprawde pyszny!