Znane jako "Popekane ciasteczka czekoladowe",albo jeszcze "Black and whites",sa to czekoladowe ciasteczka powlekane cukrem pudrem,w smaku przypominajace brownie.Efekt popekania uzyskuja podczas pieczenia,pokazujac nam swoj srodek tak bardzo czekoladowy.Coz,sprobujcie sami(przepis pochodzi z blogu Sandry Avital):
225 gr ciemnej czekolady(min 70% kakao)
56 gr masla
100 gr cukru
2 srednie jajka
210 gr maki
szczypta soli
0,5 lyzeczki proszku
1 lyzeczka wanilii w proszku(dalam cukier waniliowy)
cukier puder do obtaczania
Rozpuscic rozlupana czekolade i kawalki masla -na parze.Zdjac z ognia i odstawic.
W misce,ubic cukier i jajka do bialosci,do kremowej konsystencji.
Dodac wanilie,wymieszac,nastepnie dodac rozpuszczona czekolade z maslem.
W innej misce wymieszac make z proszkiem i sola.Dodac do poprzeniej masy,wymieszac,ale nie za dlugo.Wlozyc ciasto do lodowki na min 1 godzine(ja wlozylam do zamrazalki na 0,5 godz.),przykryte folia.Formowac kulki(mozna to robic lyzeczka do lodow-albo i zwykla)wielkosci pileczek do ping-ponga(u mnie byly mniejsze).Wsypac cukier puder do plaskiego naczynia i obtaczac w nim kuleczki,nastepnie wykladac na blache,wylozona papierem do pieczenia,zachowujac odleglosc ok.4cm.Piec w nagrzanym piekarniku o temp.170°przez 10-12min.,srodek ciasteczek powinien zostac miekki-nie wydluzac pieczenia bo beda twarde.
Na prezent,w ladnym pudelku-jak znalazl.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire