vendredi 18 janvier 2008

Chocolate crinkles


Znane jako "Popekane ciasteczka czekoladowe",albo jeszcze "Black and whites",sa to czekoladowe ciasteczka powlekane cukrem pudrem,w smaku przypominajace brownie.Efekt popekania uzyskuja podczas pieczenia,pokazujac nam swoj srodek tak bardzo czekoladowy.Coz,sprobujcie sami(przepis pochodzi z blogu Sandry Avital):

225 gr ciemnej czekolady(min 70% kakao)
56 gr masla
100 gr cukru
2 srednie jajka
210 gr maki
szczypta soli
0,5 lyzeczki proszku
1 lyzeczka wanilii w proszku(dalam cukier waniliowy)
cukier puder do obtaczania

Rozpuscic rozlupana czekolade i kawalki masla -na parze.Zdjac z ognia i odstawic.
W misce,ubic cukier i jajka do bialosci,do kremowej konsystencji.
Dodac wanilie,wymieszac,nastepnie dodac rozpuszczona czekolade z maslem.
W innej misce wymieszac make z proszkiem i sola.Dodac do poprzeniej masy,wymieszac,ale nie za dlugo.Wlozyc ciasto do lodowki na min 1 godzine(ja wlozylam do zamrazalki na 0,5 godz.),przykryte folia.Formowac kulki(mozna to robic lyzeczka do lodow-albo i zwykla)wielkosci pileczek do ping-ponga(u mnie byly mniejsze).Wsypac cukier puder do plaskiego naczynia i obtaczac w nim kuleczki,nastepnie wykladac na blache,wylozona papierem do pieczenia,zachowujac odleglosc ok.4cm.Piec w nagrzanym piekarniku o temp.170°przez 10-12min.,srodek ciasteczek powinien zostac miekki-nie wydluzac pieczenia bo beda twarde.
Na prezent,w ladnym pudelku-jak znalazl.

Aucun commentaire: