mardi 8 janvier 2008

Babeczki koreczki z rumowym i waniliowym posmakiem


Bardzo fajny przepis na jakies przyjecie,znalazlam go w dodatku specjalnym gazety Cuisine Actuelle,ktora czesto gosci u nas w domu.

165 gr maki
15 gr cukru
10 gr swiezych drozdzy
10 cl mleka
2 jajka
50 gr masla

na syrop i dekoracje
20 cl smietany kremowki
300 gr cukru
op cukru waniliowego
10 cl rumu
1 laska wanilii

1Rozpuscic drozdze w cieplym mleku.Ubic jajka z cukrem i szczypta soli.Dodac make i rozczyn z drozdzy.Mieszac powoli.Dodac miekkie maslo.Wyrabiac ciasto jeszcze 5 min.

2Wysmarowac maslem foremki do muffinek,wypelnic kazda do polowy.Zostawic do wyrosniecia ok.30 min w cieplym miejscu.Rozgrzac piekarnik do 200°.Kiedy nasze babeczki wyrosna,wstawic do piekarnika,zmniejszyc temperature do 180° i piec ok 15-20min.

3Syrop:zagotowac 35cl wody z cukrem-jakies 10min,po zdjeciu z ognia dodac rum.Wyjac babeczki z foremki,wstawic do naczynia i polewac goracym syropem,kilka razy.Odlozyc do ostygniecia.

4Przed samym podaniem,ubic smietane dodac cukier waniliowy i srodek laski wanilii.Mozna polozyc tez kilka malin,albo i innych owocow.

Jesli deser ten robiony jest dla dzieci mozna zastapic rum jakims innym syropem.

Koreczki sa mieciutkie i bardzo dobrze smakuja do kawy.




2 commentaires:

Agnieszka a dit…

Elu, przepis na babeczki jest bardzo kuszący. Twój blog zapowiada się znakomicie, cieszę się, że dołączyłaś do grona blogujących i dzielisz się z nami swoimi ciekawymi przepisami i wrażeniami.

elisabeth a dit…

bardzo dziekuje za te mile slowa i ciesze sie ,ze poznalam tak ciekawe osoby,od ktorych nauczylam sie tak wiele