vendredi 25 janvier 2008

Jablkowy Pie


Najpopularniejszym owocem jakiego uzywam do wypiekow jest jablko,dlaczego?Dlatego,ze desery z nim sa po prostu pyszne,a poza tym mozna go kupic przez caly rok.Oto jeden z moich przepisow na puszyste ciasto z kwaskowatym nadzieniem:
150 gr miekkiego masla
150 gr cukru pudru
150 gr maki
10 gr proszku do pieczenia
szczypta soli
brazowy cukier do posypania
3 jablka(najlepiej Grany Smith-jesli sie nie ma to inne kwaskowate)
Utrzec maslo z cukrem,dodac szczypte soli,nastepnie dodac po jednym jajku stale ubijajac.
W innym naczyniu przesiac make z proszkiem dodac do masy-jeszcze chwile ubijac.
Obrac jablka,podzielic je na 8 czesci.Rozgrzac piekarnik do 180°C.
Kwadratowa foremke wysmarowac maslem,wylozyc dol papierem do pieczenia,nastepnie przelozyc ciasto.Ulozyc jablka na ciescie ,lekko je wciskajac,posypac brazowym cukrem.
Wstawic do piekarnika na okolo 50 min,jesli w polowie pieczenia ciasto zacznie mocno brazowiec,przykryc gore folia aluminiowa.
Bardzo latwe ciasto do zrealizowania,nie kosztujace zbyt wiele,a na weekendowy podwieczorek "jak ulal".Polecam.

Aucun commentaire: