mercredi 26 mars 2008

Maslano-czekoladowe slimaki


250gr maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
100gr cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
100gr masla
30gr startej czekolady
15gr sproszkowanych orzechow laskowych
2 lyzeczki cacao
1 lyzeczka cynamonu
Polaczyc make z proszkiem.Dodac cukier,cukier waniliowy i na srodek jajko.Wyrabiac ciasto dodajac po trosze maslo w kawalkach.Po dodaniu calego masla wyrabiamy energicznie do momentu uzyskania elastycznego ciasta.Dzielimy ciasto na dwie czesci.Do pierwszej dodajemy czekolade,cacao i cynamon,do drugiej czesci orzechy laskowe.Zawijamy ciasta w folie spozywcza i wkladamy do lodowki na min.1h.Nagrzewamy piekarnik do 180°C.Dzielimy kazdy kawalek ciasta jeszcze na pol.Kazda cwiartke nalezy rozwalkowac cieniutko,nakladajac jedna na druga,ciemna-jasna.Ma nam wyjsc 4 kolorowy kwadrat.Nacinamy nozem cieniutkie paseczki(ok 0,5 lub 1cm) i rolujemy na ksztalt slimakow.Wykladamy na blaszke,wylozona papierem do pieczenia,wkladamy do piekarnikai pieczemy okolo 12 min.

4 commentaires:

margot a dit…

Czy je trzeba zjeść tak od razu czy mogą z dzień poleżeć ?

elisabeth a dit…

Margot,moga sobie polezec,zaden problem,tylko szczelnie zamkniete;pozdrawiam.

Ksiezniczka z Krainy Deszczowcow a dit…

Kolejny przepis na liscie: do sprobowania. Brzmi tak apetycznie...
P.S. A ile wyszlo Ci tych slimaczkow?

elisabeth a dit…

witaj na moim blogu!nie pamietam dokladnie,ale chyba ze dwie blaszki;pozdrawiam i polecam;