mercredi 5 mars 2008

Zupa z soczewicy


"Nasiona jednorocznej lub dwuletniej rośliny strączkowej - soczewicy jadalnej (Lenes esculenta) z rodziny motylkowatych, pochodzącej z Azji, a uprawianej w wielu krajach świata, m.in.: w krajach byłego Związku Radzieckiego, Indiach, Europie (głównie w rejonie Morza Śródziemnego), Afryce, Ameryce Południowej. Soczewica jest jedną z najstarszych roślin uprawnych - znano ją już cztery tysiące lat temu. Ceniona była również w starożytnym Rzymie, Grecji i Egipcie, choć uchodziła w tych krajach za pokarm dla ubogich. Warzywo to powraca do łask ze względu na wartości smakowe i odżywcze (dużo białka). Nasiona soczewicy są okrągłe, spłaszczone, obustronnie wypukłe, średnicy 3-9 mm, barwy zielonej przechodzącej w brunatną w miarę przedłużającego się okresu przechowywania. Najsmaczniejsza soczewica ma zabarwienie brązowe. Warzywo to zawiera m.in.: wapń, fosfor, żelazo, karoten, witaminy: B1, B2, PP, C."(Medycyna linia pl)
Zrobilam zupe z pomaranczowej soczewicy,ale mozna oczywiscie uzyc kazdej innej.
1 cebula
1 zabek czosnku
250 gr soczewicy
2 ziemniaki
2 marchewki
1,5 litra bulionu z kurczaka
1 lyzeczka kurkumy,pieprz ,sol

Zeszklic cebule i czosnek(pokrojone na male kawalki)na oliwie z oliwek.Dodac soczewice,pokrojone w kostke ziemniaki i marchewke.Smazyc na malym ogniu jakies 5 min.Dodac bulion i przyprawy(jesli lubicie na ostro mozna dodac lyzeczke chilii).Przykryc i gotowac okolo 30 min.Soczewica powinna byc miekka.Zmiksowac.Mozna dodac smietane.
Sprobujcie,przeciez to samo zdrowie.




12 commentaires:

Bea a dit…

ja tez kocham wszelkie ciecierzyce i soczewice :)
a czy na zdjeciu to Le Creuset moze? sliczne :)

elisabeth a dit…

nie,to takie najzwyklejsze,duzo tansze ze sklepu Casa(nie wiem,czy sa u was te sklepy),ale rowniez ladne i przydatne

Bea a dit…

a tak, faktycznie, u nas tez Casa jest, tylko ze nie po drodze ;)

Anoushka a dit…

Elu, zupa musiała być pyszna! no bo jak inaczej może smakować zupa z ciecierzycy ? :)

Będąc ostatnio w tym sklepie miałam w ręku te malutkie, ceramiczne garnuszki. Zastanawiam się co można w nich ugotować/podać. Teraz już wiem :)
Świetny pomysł!

Bea a dit…

Elu, jeszcze tylko pytanie... czy Ty piszesz o 'pois chiches' czy o 'lentilles'? bo u mnie tylko lentilles mam do wyboru w kilku kolorach, a pois chiches tylko te 'tradycyjne', biale znaczy :(

elisabeth a dit…

wiesz co Bea,zglupialam,bylam pewna,ze cieciezyca to lentilles,a teraz mysle,ze to soczewica,robie ten przepis od dawna,ale nazwy polskich warzyw z rodziny bobowatych jakos mi sie myla...juz sama nie wiem!!!

Bea a dit…

tutaj masz soczewice (lentilles) http://fr.wikipedia.org/wiki/Image:Lens_culirnaris.jpg
tutaj ciecierzyca (pois chiches) http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Chana_masala.jpg
czyli z ktorych ta zupka? ;)

elisabeth a dit…

lentilles(po francusku bylam pewna)-ta pierwsza strona,ale po Polsku dalej nie wiem,poniewaz pois chiches to tez nie ciecierzyca

elisabeth a dit…

ok,znalazlam,w jednym z moich slownikow,ze to soczewica,przepraszam wszystkich za klopot

Bea a dit…

Elu, ale to zaden klopot! chcialam byc pewna zeby ja szybko moc zrobic i wiedziec, co mam dokupic :) i to ja Cie tu 'stresowalam' :( Dziekuje za pyszny przepis :)
pozdrawiam!

Malgosia.dz a dit…

Mniam mniam, co za pyszna zupa jest tutaj prezentowana. :)
Chciałam pozachwycać się troszkę tymi garnkami na fotce. Pięknie wyglądają!

elisabeth a dit…

wielkie dzieki,a co do zupy to przyznaje,ze zdrowa i dobra,ale bylo troche zamieszania co do jej skladnika...