mardi 8 avril 2008

Papryka zapiekana z kozim serem


Jakie walory zdrowotne mają sery kozie?Podobnie jak inne sery są bardzo bogatym zródłem wapnia, białka i magnezu. Zawierają m.in. witaminy z grupy B, beta-karoten. Zalecane dla alergików, osób cierpiących na choroby układu krążenia (m.in. nadciśnienie tętnicze).Uwielbiam i powiem szczerze,ze nie brakuje ich w naszym domu.

2 papryki
60 gr ryzu
warzywa(drobno pokrojone):marchewka,groszek,fasolka,pietruszka(moga byc z puszki)
sol,pieprz,slodka papryka
cebula
1 pomidor
ser kozi-najlepiej opakowanie Crottin de Chavignol

Papryki umyc,przekroic na pol,wyjac ziarenka i wstawic do piekarnka pod gril
na okolo 10 min.Wyjac i wlozyc do plastikowej torebki na 10 min.Tym sposobem jest latwo obrac skorke.Ugotowac ryz i warzywa(jesli sa z puszki to oczywiscie nie).
Na patelni zeszklic cebule pokrojona w kostke dodac pomidora,rowniez
pokrojonego,polaczyc z ryzem,przyprawic.Wymieszac z warzywami.Wypelnic paryki,na kazda polozyc 2 plastry sera koziego i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200°C na okolo 5-8 min.Podawac z salata,polana sosem vinegrette.

3 commentaires:

Bea a dit…

ja tez uwielbiam kozie sery! jem je z czym tylko sie da :) i tez wlasnie czesto w roznych zapiekankach, ale oczywiscie 'samymi' tez nie gardze :)

elisabeth a dit…

zazdroszcze ci troche tej Szwajcarii,masz najlepszy wybor serow,jakie sobie tylko wymarzysz...

Bea a dit…

najlepszy to nie wiem, Francuzi sie chwala, ze maja lepszy :) ale i tak znajomi z Francji zawsze prosza o przywiezienie im oryginalnego gruyèreâ bo ten ichniejszy ma ponoc zupelnie inny smak ;) no i we Francji gruyère ma dziury!!! Szwajcarzy sa w szoku :))