jeudi 10 janvier 2008

Bialy chleb z maszyny


Bardzo prosty przepis dla tych,ktorzy dostali na gwiazdke ,albo zainwestowali w maszyne dochleba( MAP-machine à pain).Chlebek z maki pszennej,puszysty i mieciutki.
Zacznijmy od wlozenia do maszyny skladnikow, zachowujac kolejnosc:
240 ml wody
1 lyzeczka soli
2 lyzeczki cukru
15 gr masla lub margaryny
350 gr maki
1 i 1/2 lyzeczki suchych drozdzy
Wlaczamy program:bialy chleb,albo chleb francuski.I...koniec roboty.
Dla tych,ktorzy wola piec w piekarniku,wyrabiamy ciasto ze wszystkich skladnikow(w MAPie,program ciasto),nastepnie wykladamy na wysypana maka blat,lekko wyrabiamy,formujemy kule,zostawiamy do wyrosniecia ok 1h30 na blaszce wyscielonej papierem do pieczenia,przykryte sciereczka,zdala od przeciagow,w ciepelku.Po tym czasie,albo chwile przed,rozgrzewamy piekarnik do 220°,przed wlozeniem chleba do piekarnika nacinamy ostrym nozem lub zyletka jego wierzch.Pieczemy 30 min,uwazajac,zeby skorka sie nie przypalila(ewentualnie mozna lekko zmniejszyc temp.)
Smacznego.

2 commentaires:

Anonyme a dit…

Cześć, super prosty przepis, mam tylko małe pytanko: jaka mąka?

Jacek

elisabeth a dit…

Hej,zwykla pszenna, chlebowa,pozdrawiam...