samedi 9 février 2008

Cytrynowa tarta z beza


Proby,proby,bledy,bledy,za slodki,za malo,spod nie taki...trudno czasami znalezc ten wlasnie ulubiony smak,ktory wlasnie mi(a nie komus innemu)bedzie odpowiadal.Robilam to ciasto juz wiele razy,ale za kazdym cos mi nie odpowiadalo,zmienialam,zmienialam,az wyszlo to:
Cytrynowa tarta z beza-nasza ulubiona.
Na spod:
200 gr maki
100 gr zimnego masla
1 jajko
20 gr cukru
szczypta soli
troszke zimnej wody

Do zrobienia ciasta uzywam robota,wkladam do miski make i maslo pokrojone w kostke.Wlaczam i wyrabiam przez chwilke,nastepnie dodaje jajko i ciupinke wody,sol,dalej wyrabiam(tzn.robot wyrabia),do chwili,az z ciasta uformuje sie kula.Wylaczam i zostawiam na 20 min w temp.pokojowej,nastepnie owijam folia i wkladam do lodowki,najlepiej na cala noc(a przynajmniej na kilka godzin).

Cytrynowy krem:
3 cytryny
3 zoltka
3 lyzki maki kukurydzianej
30 gr masla lub margaryny
65 gr cukru

Beza:
3 bialka
szczypta soli
160 gr cukru pudru

Wyjac ciasto z lodowki,rozwalkowac,rozlozyc na blaszke i wlozyc ponownie do lodowki na 20 min.
Rozgrzac piekarnik do 200°C.Wyjac ciasto,lekko nakloc,wylozyc folia aluminiowa,na ktora wylozyc sucha fasole(zeby spod byl rowny) i wlozyc do piekarnika na 10 min,nastepnie zdjac folie z fasola i wlozyc ponownie na okolo 5 min.W czasie pieczenia ciasta przygotowujemy krem.
Scieramy na tarce cytryny,uwazajac,zeby nie scierac do bialosci,poniewaz bedzie gorzkie,nastepnie wyciskamy sok.W 50ml wody rozpuszczamy make.Do garnuszka wlewamy sok z cytryny,skorke,cukier i wode z maka,jak zawrze gotujemy jeszcze jakies 2min.Zdejmujemy z ognia , dodajemy maslo i zoltka,mieszamy.Wykladamy krem na podpieczony spod i wkladamy do piekarnika(trzeba zmniejszyc temp.do 180°C)na 5 min.W tym czasie ubijamy bialka ze szczypta soli,na koniec dodajac cukier.Na spod z kremem wykladamy bialka ubite z cukrem,mozna to zrobic lyzka,albo tak jak ja -wycisnac szpryca(jest to efektowniejsze) i wkladamy ponownie do piekarnika z obnizona temp.do 120°C na okolo 30 min.
Smacznego.



4 commentaires:

Agatha a dit…

Sliczna ta tarta, tez sie do cytrynowej tarty z bez przymierzam i przymierzam i jakos zabrac sie nie moge. Ale Twoje zdjecie przekonuje mnie ze musze koniecznie zrobic w najblizszym czasie :)
Pozdrawiam

elisabeth a dit…

witam serdecznie,jak lubisz cytryne i bezy to na pewno bedzie ci smakowalo-pozdrawiam

Liska a dit…

Podoba mi się, że jest tyyyyle kremu :)

elisabeth a dit…

mysle,ze kremu jest wystarczajaco,w sam raz dla mnie,ale jak ktos chce to mozna jeszcze podwoic skladniki,wtedy bedzie taka wysoka tarta