Muffinki, pyszne, proste babeczki, mozna je zrobic ze wszystkim co ma sie pod reka, szybkie i eleganckie. Nadaja sie do szkoly jak i na przyjecie. Goraco polecam.
250 gr maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 pomarancza (starta skorka plus sok)
125 gr rozpuszczonego masla
200 gr cukru pudru
3 jajka
250 gr naturalnego jogurtu(albo kremowego serka )
Mieszamy w miseczce:make,proszek i starta skorke z pomaranczy. Rozgrzac piekarnik do 180°C.
W drugiej miseczce mieszamy maslo z cukrem, dodajemy sok z pomaraczy, jajka i jogurt, a nastepnie wlewamy nasza mieszanke do pierwszej miski .Mieszamy wszystko razem, ale nie zbyt dlugo(nie trzeba martwic sie o grudki). Nakladamy ciasto(najlepiej lyzka) do foremki na muffinki,wczesniej wypelnionej papierowymi foremkami. Moj przepis jest na 12 muffinek.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy okolo 35 min. Po wyjeciu z pekarnika, czekamy nastepne
5 min, zanim wyjmiemy(ostroznie) muffinki z foremki. Po wyjeciu zostawiamy do wystygniecia.
10 commentaires:
Wygladaja na takie jak lubie : lekko puchate, lekko wilgotne; takie w sam raz :)
nie wiem jakie lubisz,ale u nas wszystkim smakuja,ja je robie z petit suisse(takimi 3,9%);
dzieki za podpowiedz, tez w takim razie zrobie z 'petit suisse' :)
A polski odpowiednik petit suisse
to co ?
Elu takie pomarańczowe na tym zielonym to tak radośnie wygląda
to takie moje ulubione kolory,
co do odpowiednika petit suisse to nie wiem za bardzo,poniewaz to taki serek,bardzo kremowy,cos w stylu philadelphii;pozdrawiam;
Jesli moge, to dopisze ze wg mnie te 'petit suisse' sa moze ciut mniej kremowe, cos jak gesty serek homogenizowany, ale neutralny w smaku, zgodzisz sie z tym Elu?
tak, dokladnie,ale nie znam za bardzo nazwy takich serkow w Polsce,musialabym nastepnym razem poszukac,a wtedy dodam tu do przepisu;
dziewczyny dziękuję ,serek homogenizowany naturalny znajdę w sklepie bez problemu
Bardzo smaczne !
ciesze sie bardzo;
Enregistrer un commentaire