jeudi 5 juin 2008

Pozywna mussaka


"Kuchnia grecka zdaniem smakoszów zalicza się do najlepszych kuchni świata. Co sprawia, że kuchnia grecka ma swój oryginalny charakter? Przede wszystkim słońce. Pod upalnym niebem Grecji rośnie, dojrzewa i nabiera najlepszego smaku nieprzebrana ilość jarzyn ziół i owoców. Po drugie - morze dające ludziom najbardziej smakowite ryby, krewetki, ośmiornice i małże. Po trzecie - ziemia, od gór, na zboczach których pasą się stada owiec, poprzez doliny porośnięte gajami oliwnymi, zagonami warzyw i winnic. I wreszcie sięgające starożytności i przekazywane z pokolenia na pokolenia tradycje kulinarne. Kuchnia grecka to ten dział sztuki kulinarnej wywodzącej się i charakterystycznej dla Grecji i Greków. Zazwyczaj postrzegana jest jako zdrowa i prosta. Charakteryzuje się m.in. popularnym w kuchniach śródziemnomorskich i bałkańskich, częstym stosowaniem czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, dużej ilości warzyw (zwłaszcza pomidorów, papryki, świeżych ziół), baraniny i ryb. Wina greckie są znane i cenione już od czasów starożytności."
Przepis , ktory mam zamiar wam podac, nie jest oryginalnym przepisem greckim, jest on jednak
rowniez smaczny, a produkty do jego wykonania mozna znalezc nie tylko w Grecji, ale rowniez w Polsce , w Belgii i na calym swiecie.(przepis pochodzi z tygodnika Przyjaciolka)

2 baklazany
oliwa
cebula
2 zabki czosnku
500 gr mielonej jagnieciny lub wolowiny
puszka pomidorow
2 lyzki koncentratu pomidorowego
sol pieprz
2 lyzki masla
2 lyzki maki
1/2 litra mleka
2 zoltka
2 lyzki parmezanu

Baklazany umyc, nastepnie pokroic wzdluz na plastry o grubosci 1/2 cm. Oproszyc sola
i zostawic na 15 min , nastepnie obsmazyc na oliwie. Zdjac z patelni i poukladac na
papierowych reczniczkach w celu pozbycia sie nadmiaru tluszczu. Czosnek i cebule
drobno posiekac i zrumienic na oliwie. Dodac mieso, podsmazyc, wymieszac z pomidorami
i koncentratem , dusic okolo 15 min i przyprawic. Make podsmazyc na masle, rozprowadzic
mlekiem ,gotowac 3 min. Zdjac z ognia, dodac pieprz, sol do smaku , wymieszac z zotkiem
i serem. Zaroodporne naczynie wylozyc plastrami baklazana.Ulozyc w nim na przemian po
dwie warstwy farszu i baklazana. Polac sosem i wstawic do piekarnika rozgrzanego do 180°C
na okolo 30 min. Jedna warstwa tej potrawy moga byc ziemniaki, ktore trzeba obrac, pokroic
na platerki i obgotowac. Przed pieczeniem wierzch mozna dodatkowo posypac startym serem.




4 commentaires:

Agnieszka a dit…

Elisabeth, 100 lat chyba nie robiłam musaki, a szalenie ją lubię. Właśnie tą z bakłażanami, jak w Twoim przepisie, a nie z ziemniakami.Dziękuję za przypomnienie o tym greckim smakołyku.

elisabeth a dit…

ja ten przepis bardzo lubie, a co do samej musaki to jest ona dosyc ciezkostrawna wiec jemy ja czasami;pozdrawiam;

Małgosia.dz a dit…

Mniam, mniam! Uwielbiam musakę i chętnie przyrządzam. :) Ładny kształt jej nadałaś Elisabeth. :)

elisabeth a dit…

dziekuje i pozdrawiam