"Kuchnia grecka zdaniem smakoszów zalicza się do najlepszych kuchni świata. Co sprawia, że kuchnia grecka ma swój oryginalny charakter? Przede wszystkim słońce. Pod upalnym niebem Grecji rośnie, dojrzewa i nabiera najlepszego smaku nieprzebrana ilość jarzyn ziół i owoców. Po drugie - morze dające ludziom najbardziej smakowite ryby, krewetki, ośmiornice i małże. Po trzecie - ziemia, od gór, na zboczach których pasą się stada owiec, poprzez doliny porośnięte gajami oliwnymi, zagonami warzyw i winnic. I wreszcie sięgające starożytności i przekazywane z pokolenia na pokolenia tradycje kulinarne. Kuchnia grecka to ten dział sztuki kulinarnej wywodzącej się i charakterystycznej dla Grecji i Greków. Zazwyczaj postrzegana jest jako zdrowa i prosta. Charakteryzuje się m.in. popularnym w kuchniach śródziemnomorskich i bałkańskich, częstym stosowaniem czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, dużej ilości warzyw (zwłaszcza pomidorów, papryki, świeżych ziół), baraniny i ryb. Wina greckie są znane i cenione już od czasów starożytności."
Przepis , ktory mam zamiar wam podac, nie jest oryginalnym przepisem greckim, jest on jednak
rowniez smaczny, a produkty do jego wykonania mozna znalezc nie tylko w Grecji, ale rowniez w Polsce , w Belgii i na calym swiecie.(przepis pochodzi z tygodnika Przyjaciolka)
2 baklazany
oliwa
cebula
2 zabki czosnku
500 gr mielonej jagnieciny lub wolowiny
puszka pomidorow
2 lyzki koncentratu pomidorowego
sol pieprz
2 lyzki masla
2 lyzki maki
1/2 litra mleka
2 zoltka
2 lyzki parmezanu
Baklazany umyc, nastepnie pokroic wzdluz na plastry o grubosci 1/2 cm. Oproszyc sola
i zostawic na 15 min , nastepnie obsmazyc na oliwie. Zdjac z patelni i poukladac na
papierowych reczniczkach w celu pozbycia sie nadmiaru tluszczu. Czosnek i cebule
drobno posiekac i zrumienic na oliwie. Dodac mieso, podsmazyc, wymieszac z pomidorami
i koncentratem , dusic okolo 15 min i przyprawic. Make podsmazyc na masle, rozprowadzic
mlekiem ,gotowac 3 min. Zdjac z ognia, dodac pieprz, sol do smaku , wymieszac z zotkiem
i serem. Zaroodporne naczynie wylozyc plastrami baklazana.Ulozyc w nim na przemian po
dwie warstwy farszu i baklazana. Polac sosem i wstawic do piekarnika rozgrzanego do 180°C
na okolo 30 min. Jedna warstwa tej potrawy moga byc ziemniaki, ktore trzeba obrac, pokroic
na platerki i obgotowac. Przed pieczeniem wierzch mozna dodatkowo posypac startym serem.
4 commentaires:
Elisabeth, 100 lat chyba nie robiłam musaki, a szalenie ją lubię. Właśnie tą z bakłażanami, jak w Twoim przepisie, a nie z ziemniakami.Dziękuję za przypomnienie o tym greckim smakołyku.
ja ten przepis bardzo lubie, a co do samej musaki to jest ona dosyc ciezkostrawna wiec jemy ja czasami;pozdrawiam;
Mniam, mniam! Uwielbiam musakę i chętnie przyrządzam. :) Ładny kształt jej nadałaś Elisabeth. :)
dziekuje i pozdrawiam
Enregistrer un commentaire